Sergilenen fotoğrafların hepsi birbirinden harikalar, bunların hepsinden oluşan bir dijital katalog hazırlamak isterdik ancak bu iş bizi aşacağından ziyaret esnasında çektiğimiz görüntülerden üç adet kısa videolar oluşturduk
Merinos Atatürk Kültür Merkezinde bu yıl 7. si düzenlenen BursaFotofest’te, Yerkürenin farklı coğrafyalarından, Bursa'mızdan ve ülkemizin de her yöresinden meşhur fotoğraf sanatçılarının festival kapsamında düzenlenen Çarşılar & Alışverişler Temalı yarışmaya katıldıkları eserleriyle beraber binden fazla farklı konularda fotoğrafları sergilenmekte.
Bu yılki festivale Çin Halk Cumhuriyetin konuk ülke olarak katıldı. Sergi alanında Çin'li fotoğraf sanatçılarının eserlerinin sergilendiği özel bir ortamda hazırlanmış.
13 Ekim, akşam saat 17 civarlarındaki açılış kokteyline de katıldığım sergi alanına hemen hemen her gün gitmekteyim. Buradaki izlenimlerimizle ilgili, yüzlerce fotoğraftan 'editörün seçimi' başlığıyla seçtiğimiz fotoğraflardan oluşan birde video-haber hazırladık ve 17 Ekim 2017 Salı günü Bursa Seyir Defterinde yayınladık.
Buraya her gidişimde de mutlaka Çin Standına uğramaktayım. Çünkü bu stant ta Çinli Fotoğraf Sanatçılarının müthiş-harika fotoğrafları yer almakta. Fakat onlarca fotoğrafın sergilendiği bu ortamda, çok maalesef ki ziyaretçilerden başka ne Çin'li nede Türk hiç bir görevliye rastlamadım.
Açılışta, birkaç Çin'liyi görmüştüm ancak stantta kimseye rastlamayınca, kendimce, demek ki Çin'den pek az kişi gelmiş ve belki de açılıştan sonra hemen ayrılmışlardır diye bir kanaate vardım dolayısıyla fuar alanında ve stantta Çinlilere rastlamayınca pek de önemsemedim.
Aslında şaşırdım da, dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çinliler, neden acaba stantların da, ziyaretçileri karşılayacak bir kaç görevli getirmemişler diye merak ettim!
Ancak 18 Ekim 2017 tarihinde, akşama doğru Sergi alanına gittiğimde büyük bir heyecan ve sevinçle beraber soğuk ve sert bir şok etkisiyle irkildim, kızdım ve çok üzüldüm!
Yukarıda belirttiğim gibi, o ana kadar, sergide, Çin standında hayranlıkla izlediğim harika-müthiş fotoğrafları çeken Çinli Ustaların festivale katılmadıklarını sanıyordum! Fakat tesadüfe bakın ki; sergi alanında bulunduğum sırada ana sınıfı öğrencileri, öğretmenleri nezaretinde sergi alanını gezmekteydiler! Ben de bu sevimli miniklerin fotoğraflarını çekmeye başladım. O sırada, elinde fotoğraf makinesiyle birisi çıktı ve o da çocukların fotoğrafını çekmeye başladı! Şahsa dikkatli bakınca, sergide, balıkçı fotoğrafların hayranlıkla izlediğim ve festival kitabında da resmini gördüğüm Çinli fotoğrafçı sanatçısı Zhou Yue olduğunu hemen tanıdım.
Bu sırada, Çinli fotoğrafçı bir kaç kare fotoğraf çektikten sonra, kendisiyle konuşmaya fırsat bulamadan, hızla yürüyüp kültür merkezindeki 13 numaralı odaya girdi. Zaten bende konuşmak için telaşla peşinden gidiyordum! Girdiği odaya ardı sıra bende girdim. Orada bir başka Çinliyle beraber ikide Türk vatandaşı vardı. Onları selamlayıp, “ne güzel o muhteşem balıkçı fotoğrafını çeken ustayla karşı karşıyayım” dedim.
Çinliler şaşkın bir vaziyette yüzüme bakarken, bizim Türk arkadaşlarla göz göze geldim ve onlar hışımla, kınayıcı hatta belki abes bir kelime olacak ama tamda o bakışları izah ettiği için hiçte hoş olmayan kelimeleri kullanacağım; 'bana pis pis bakmaktaydılar!'
Hatta bakmaktan öte, sanki bana bir kaç yumruk veya bir tokat sallamak ister gibiydiler!
“Affedersiniz, Çinli fotoğrafçıyı işaret ederek, “sergide gördüğüm harika fotoğrafların ustasını görünce heyecanlandım, sevindim. Onunla tanışmak, güzel fotoğraflarından dolayı da tebrik etmek istiyorum, herhalde dilimizi bilmiyordur, yardımcı olurmusunuz acaba diye sordum!
Ve sert bir tokat yemiş gibi sendeledim! Türk arkadaşlardan birisi, azarlar bir ifadeyle, “biz burada toplantı yapıyorduk!” dedi.
Özür dileyip çıktım ve sergi alanını defalarca turladım ancak toplantı bir türlü sona ermediğinden, Çinli Fotoğraf Sanatçısıyla tanışmak hevesim, kursağımda kalmış bir vaziyette oradan ayrıldım.
Sergilenen fotoğrafların hepsi birbirinden harikalar, bunların hepsinden oluşan bir dijital katalog hazırlamak isterdik ancak bu iş bizi aşacağından ziyaret esnasında çektiğimiz görüntülerden, bu görkemli sergiyi izleyemeyenlere, bir küçük kesitlikte olsa güzellik sunmakla beraber bir hatıra kalması amacıyla üç adet kısa videolar oluşturduk. Bunlar youtube kanalımız “Yeryüzü Hikayecisi” ve www.bursaseyirdefteri.com’ da izleyebilirsiniz.
Bursa Seyir Defterinde; Bursa hakkında makaleler, gezi ve tanıtım yazıları, etkinlik ve duyurular (sergi, konser, konferans, panel v.s) kültür sanat haberleri, fotoğraf albümleri, videolar, Bursa Medya Portalı (Bursa Gazete-Dergi manşetleri, linkleri) yer alacaktır. Bursa Seyir Defteri, Bursa hakkında sözü-çalışması olan herkese açıktır.